In 2015 heeft GS1 Nederland samen met de sector levensmiddelen en drogisterij veel aandacht besteed aan het verbeteren en borgen van het lever- en ontvangstproces van pallets bij retail distributiecentra door het gebruik van het GS1 label, SSCC en het EDI verzendbericht.
Richtlijn
Daarnaast is er een richtlijn ontwikkeld om de tijdigheid bij de distributiecentra op een eenduidige manier te meten. “Voor de ontvangst van homogene pallets bij retail distributiecentra ligt er nu een stevig fundament”, zegt sectormanager Marco van der Lee. “Onze inspanningen waren tot dusver gericht op de leveringen van homogene pallets aan distributiecentra aangezien dit het grootste deel van het palletvolume betreft”, zegt Van der Lee. “In 2016 gaan we onderzoeken of het label en verzendbericht met SSCC ook waarde voor heterogene leveringen toevoegt. Naast DC-leveringen betrekken we hierbij ook crossdock-leveringen en leveringen direct aan de winkels.” Deze verdieping is bijvoorbeeld voor crossdocking zeer relevant. Bij versproducten worden de goederen aan de distributiecentra op rolcontainers aangeleverd; vervolgens worden deze snel aan de filialen doorgeleverd om een zo hoog mogelijke versheid te kunnen garanderen. “Met een langere verkooptijd, meer omzet en minder derving als resultaat. We gaan hier een business case voor maken”, aldus Van der Lee.
Basis
Van der Lee benadrukt dat een goede en betrouwbare ontvangst van homogene pallets in de sector belangrijk blijft. “Sinds drie jaar is het stimuleren van het gebruik van het label en het verzendbericht een speerpunt in onze supply chain-activiteiten. We hebben daarin echt een stevige basis gerealiseerd, waarop de sector volgend jaar verder bouwt. Op dit moment gebruiken zeven retailers in de levensmiddelen- en drogisterijsector het label en het EDI verzendbericht bij de goederenontvangst in 35 distributiecentra. En ongeveer 325 leveranciers hebben tot nu toe een GS1 leverbewijs ontvangen. Dit geeft aan dat zij het label en verzendbericht conform GS1 standaarden en sectorafspraken hebben geïmplementeerd.”
Feedback
Naast het verbeteren van het ontvangstproces van homogene en heterogene leveringen, is het standaardiseren van de respons die leveranciers van retailers krijgen op hun leveringen essentieel. “Het helpt leveranciers om hun processen te verbeteren en het aantal foutieve leveringen te verminderen” zegt Van der Lee. “Eenduidige feedback op de leverprestaties vergroot dit positieve effect. Daarom hebben we dit jaar in een projectgroep hiervoor een lijst met gestandaardiseerde afwijkingscodes opgesteld. Retailers gaan deze codes volgend jaar gebruiken om leveranciers eenduidige terugkoppeling te geven. Als we volgend jaar het gebruik van het EDI goederenontvangstbericht, oftewel het EDI Receiving Advice (RECADV) gaan testen, dan zal de terugkoppeling in de toekomst ook nog eens veel sneller en efficiënter gaan. In het ontvangstbericht staat wat er daadwerkelijk is ontvangen en wat wel of niet is geaccordeerd, waarna de facturatie automatisch volgt. Dit haalt meteen de hoeveelheidsverschillen uit de factuur en voorkomt tijdrovende correcties.”
Ketentransparantie
Dit komt volgens de Van der Lee ook de transparantie in de keten ten goede. “Via het ontvangstbericht weet je wat, waar en wanneer is ontvangen en ingeboekt. Dat is belangrijke informatie voor de traceerbaarheid van artikelen, voorraadaanpassingen en procesverbeteringen bij de leveranciers en logistieke dienstverleners. Als er al feedback komt, gebeurt dat nu nog op de papieren vrachtbrief. Retailers, leveranciers en logistieke dienstverleners gaan de directe elektronische terugkoppeling bij de goederenontvangst testen. Daarbij haken we aan bij de Europese GS1 standaard voor het EDI ontvangstbericht die recent is opgeleverd. Eind 2016 ronden we deze pilot af, en bepalen we of we het gebruik van het goederenontvangstbericht verder uitrollen.”
Tijdsregistratie
In het verlengde van de inspanningen om het proces van goederenontvangst te verbeteren, heeft GS1 in 2015 de tijdsregistratie voor leveringen bij distributiecentra gestandaardiseerd. Van der Lee: “Retailers, logistiek dienstverleners en leveranciers hadden hiervoor elk hun eigen regels en systemen. Dat werkt niet. Om eenduidigheid te krijgen in het beoordelen van tijdigheid en leverbetrouwbaarheid hebben we in een projectgroep bepaald hoe we de tijden van aankomst en vertrek meten, en welke marges zijn toegestaan. Nu is het duidelijk hoe we dat meten.”
Kijk voor meer informatie op www.gs1.nl.
Bron: GS1/Verpakking Totaal