Ryhove is een maatwerkbedrijf in de voedingssector dat zich kenmerkt door een uiterst flexibele aanpak. Dagelijks zetten 430 medewerkers zich in om elke klant in de watten te leggen.
De wortels van Ryhove werden in 1963 geplant. De VZW vond jarenlang een onderkomen in de gelijknamige laan, tot het in Koningsdal een nieuwe thuis vond. In 2007 fusioneerde het met maatwerkbedrijf De Merel uit Merelbeke.
Ryhove verzamelde in de eerste jaren vooral bekendheid in de grafische sector, toen het zich voor tal van drukkerijen als het ideale verlengstuk profileerde. Door de jaren heen ontpopte Ryhove zich tot een dienstverlener met een hoge diversiteit in een brede waaier van sectoren. De medewerkers zijn onder meer gespecialiseerd in boekbinden, conserveren, verlichting en montage.
Peter Leyman, CEO van Ryhove, geeft aan: “Daarnaast staan we bijvoorbeeld ook sterk in het verpakken van voedingsproducten. Door onze handelingen geven we dergelijke verpakkingen echt een meerwaarde, waardoor onze klanten de exclusiviteit van hun producten extra in de verf kunnen zetten. Tijdens dit proces besteden we de grootste aandacht aan het respecteren van de BRC-veiligheidsnormen en aan kwaliteitscontroles. Zo beschikken we voor het verpakken van snoep over multiheadwegers, flowpack- en krimpmachines. Het verpakken van chocolade doen onze mensen met de grootste finesse. Al onze productieruimtes zijn voorzien van klimaatcontrole, waardoor we ook bij het verpakken van koekjes, toastjes of speculaas de HACCP-normen tot in de kleinste details respecteren.”
Hoewel we in een tijdperk leven waarin modernisering haast een synoniem lijkt van automatisering, blijft manueel werk belangrijk. “Automatisering en investeringen in machines hoeven niet noodzakelijk ten koste te gaan van ‘handenarbeid’. Als één van onze klanten bijvoorbeeld overweegt zich op een extra marktsegment te gaan focussen, zou het niet verstandig zijn dat meteen te koppelen aan een geautomatiseerd proces. Het zal je maar overkomen dat je een volledig nieuwe lijn installeert voor een innovatie, die dan niet blijkt aan te slaan. Daarom opteren veel bedrijven tijdens een proeffase van een nieuw product voor hoofdzakelijk manuele arbeid. Laat dat nu net onze specialisatie zijn. Ook als ondernemingen twijfelen over een delokalisatie, vormen wij een cruciale (tussen)schakel in het beslissingsproces”, stelt Peter Leyman.
Ook voor enclavewerk wordt regelmatig een beroep gedaan op Ryhove-medewerkers. “Hierbij gaat een team van onze mensen tijdelijk één van onze klanten op hun locatie helpen voor de uitvoering van repetitieve en eenvoudige manuele taken. Die service leent zich perfect om de interne capaciteit van onze klant te verhogen en de extra belasting van piekmomenten adequaat op te vangen. Bovendien vormt een samenwerking met ons nooit een bedreiging voor de eigen medewerkers van onze klanten, aangezien ons team hen tijdelijk van een te hoog werkvolume ontlast. Wij hebben dus nooit een vervangende, maar altijd een aanvullende rol”, licht Peter Leyman toe.
In feite worden klanten van het Gentse maatwerkbedrijf zelfs twee keer beloond. “Ondernemingen die met ons in zee gaan, betalen minder dan in het reguliere circuit, omdat wij al een subsidie krijgen voor de loonkost. Dit compenseert voor onze klanten meteen ook de iets lagere productiviteit van onze mensen in vergelijking met een reguliere werkkracht. Bovendien bieden we onze klanten effectief een hoge kwaliteit. Bij hun werk krijgen onze mensen voortdurend adequate en vakkundige assistentie van een zeventigtal omkaderingsmedewerkers, die met minutieuze precisie het werk organiseren en zo stipt de planning respecteren. Ik ben elke dag opnieuw trots op de arbeidsvreugde die ons personeel uitstraalt”, concludeert Peter Leyman.
Kijk voor meer informatie op www.ryhove.be.
Bron: Manager Magazines