HomeNieuwsGS1 signaleert toenemende vraag online verkoper naar barcode

GS1 signaleert toenemende vraag online verkoper naar barcode

barcode-scannen

Op 26 juni 1973, 43 jaar geleden, is de dag dat in Amerika het eerste pakje Wrigley kauwgom met een barcode werd gescand. Vandaag de dag wint de barcode terrein bij het online verkopen in webwinkels. Uw product op het digitale schap? Online retailers willen de productnummers uit de GS1 (bar)code op producten.

gs1-logo-2014-nieuwWereldwijd horen we vijf miljard keer per dag ‘bliep' in de winkel. Die kleine wereldwijd unieke strepen op verpakkingen waren het begin en de basis voor alle andere standaarden. De barcode heeft ons leven veranderd. Sectoren en bedrijfsketens zijn efficiënter gaan werken.

Barcodes in de winkel: producten uniek identificeren

Voordat de barcode werd geïntroduceerd moesten caissières de prijzen van alle producten uit hun hoofd leren. Ook leerden ze de aanbiedingen uit hun hoofd. Daaraan kwam een einde toen meneer Albert Heijn de barcode naar Nederland haalde.

In 1976 zag hij in één van zijn supermarkten (Heemskerk) voor het eerst een product met een barcode langs de kassa gaan. Sindsdien scannen caissières de codes op boodschappen. Een stuk minder tijdrovend dan het invoeren van prijzen op de kassa. Bovendien krijgt de consument een gespecificeerde kassabon.

Met de barcode heeft de retailer ook veel extra toepassingsmogelijkheden in handen gekregen. Verkoopgegevens die ze kunnen gebruiken voor inkoop, verkoop, voorraadbeheersing of afstemming van assortimenten op actuele kooppatronen.

Barcodes in webshop: De GTIN is het nummer uit barcode

De GS1 barcode, de meest gebruikte barcode in Nederland, is decennialang al dé manier om artikelen te identificeren. Dat is niet alleen onmisbaar in de winkel, ook in online wordt de roep om producten uniek te kunnen identificeren steeds groter.

Webwinkeliers willen de productnummers voor identificatie, de zogenoemde Global Trade Item Numbers. Een Global Trade Item Number (GTIN) maakt dat een bepaald product wereldwijd kan worden geïdentificeerd.

Pieter Maarleveld, directeur GS1 Nederland: “De consument is koning, keizer en admiraal. Hij kijkt en zoekt naar informatie over producten voordat hij tot een aanschaf overgaat. Of dat nu gaat over of er pinda's in zijn pindakaas zitten of dat er wel Netflix in zijn nieuwe smart-tv ingebouwd zit. Online verkopers willen daarom producten uniek kunnen identificeren en er meer informatie achter hangen. Die 43-jarige barcode speelt ook in online kanalen een belangrijke rol.”

Kijk voor meer informatie op www.gs1.nl.