Een wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Bologna heeft aangetoond dat groenten en fruit langer vers blijft in trays van golfkarton dan in herbruikbare plastic trays (RPC's), zo meldt AGF.nl in een artikel op haar website. Ook wordt het risico op besmetting met micro-organismen aanzienlijk verminderd. Hierdoor neemt de kans op voedselvergiftiging af, kunnen groenten en fruit langer bewaard worden en blijft de geur, smaak en het uiterlijk van de producten beter.
Het onderzoek, dat geleid werd door Rosalba Lanciotti, onderzocht de uitwisseling van microben tussen het product en de verpakking. De studie richtte zich met name op het effect van verschillende verpakkingsmaterialen op kruisbesmettingen. Uit de testen bleek dat er belangrijke verschillen zijn tussen de microbiologische kwaliteit van groenten en fruit verpakt in plastic of kartonnen kratten.
Onderzoeker Jan Gramsma geeft in het artikel van AGF.nl aan: “Zowel de Europese Voedselveiligheidsdienst als het Amerikaanse Centrum voor Ziektebestrijding zijn van mening dat verse groenten en fruit de oorzaak van voedselvergiftiging kunnen zijn. Tot dusver hadden we geen onomstreden bewijs dat verpakking hierbij een rol speelde. Onze boodschap aan retailers is dan ook duidelijk: karton houdt groenten en fruit vers en veilig.”
Kijk voor meer informatie op www.corrugated-ofcourse.eu.
Bron: AGF.nl
Foto: Golfkarton.org