HomeNieuwsTekort leidt tot strijd om technisch talent

Tekort leidt tot strijd om technisch talent

fabriek-farma-vrouw

ROVC, partner in trainingen en opleidingen voor technisch Nederland, heeft onderzoek gedaan naar de oorzaken en gevolgen van het tekort aan technici. De uitkomsten zijn gepubliceerd in de eerste editie van de TechBarometer, dat inzicht geeft in alle relevante trends voor de techniek. Hieruit blijkt dat 63 procent van de respondenten de afgelopen vijf jaar daadwerkelijk een tekort heeft ervaren.

rovc-logoStrijd

De strijd om technisch talent is dan ook begonnen. Dit blijkt uit een artikel in De Telegraaf over de laatste editie van de Carrierebeurs in de RAI, waarbij bedrijven jaagden op technici. Van de technische vacatures in ons land is op dit moment al vier op de tien moeilijk te vervullen, zo blijkt uit voorlopige gegevens van uitkeringsinstantie UWV en het aantal vacatures voor technische functies op de vacaturebank van Pack Online. Om het tekort op te heffen moeten volgens John Huizing, algemeen directeur van ROVC, zowel het bedrijfsleven als het onderwijs de handen ineenslaan: “Dat betekent een actieve houding, samen kunnen we dit tekort een halt toeroepen.”

Onderwijs

Een slechte aansluiting van het regulier onderwijs op het bedrijfsleven wordt door de respondenten (28 procent) van het onderzoek aangewezen als de belangrijkste oorzaak van het tekort. Zo meldt De Telegraaf in een artikel dat campagne na campagne wordt gestart om scholieren te interesseren voor een carrière in de techniek, maar dat niets helpt. Opvallend is wel dat het aantal meisjes met een vmbo-techniekdiploma in tien jaar tijd met 23 procent is toegenomen, maar van de jongens is tegelijkertijd 29 procent ‘weggelopen'.

Stress

Meer dan drie kwart van ondervraagde technici (77 procent) wijst stress aan als het grootste gevolg van het kwantitatieve tekort aan technici. Ook vreest tien procent van de ondervraagden een lagere kwaliteit van het werk. John Huizing geeft in een artikel op de website aan: “Het is niet meer dan logisch dat medewerkers stress ervaren door het tekort aan technici.” Zestig procent van de respondenten verwacht hier de komende vijf jaar ook nog mee te kampen. “Dat het percentage zo hoog ligt en de komende vijf jaar nog geen daling wordt verwacht, onderstreept de urgentie. Stress is ongezond en leidt tot uitval van medewerkers, onnauwkeurigheid en een slechte werksfeer. Genoeg redenen om in actie te komen”, roept John Huizing op in het artikel.

Kijk voor meer informatie op www.rovc.nl.

Bron: ROVC/De Telegraaf